Digitaliseringens påverkan på pensions- och skattesystem: ett forskningsprojekt för framtidens offentliga tjänster
Digitalisering för en rättvisare framtid: Så kan digitala verktyg förändra Sveriges pensions- och skattesystem
Inom projektet 'Public Sector Digitalization: Innovations in Pension Data and Tax Reporting' undersöker forskare vid Jönköping International Business School hur digitalisering kan förändra och förbättra det svenska pensions- och skattesystemet. Genom att analysera användningen av pensionsplattformen minPension och effekterna av nya skatterapporteringskrav söker projektet förstå hur digitala verktyg kan minska ekonomiska klyftor och samtidigt stärka användarnas beslutsförmåga och samhällsnytta. Projektet leds av nationalekonomerna Johannes Hagen och Andrea Schneider, med stöd av postdoktor Jana Schütz.
I det första delprojektet studeras effekterna av digitala plattformar för pensionsinformation. Delprojektet bygger på ett samarbete med den svenska pensionstjänsten minPension som automatiskt samlar in användarnas pensioner för att ge dem en samlad bild av sina pensioner.minPension har nästan 5 miljoner unika användare och är en förebild för andra länder som vill införa liknande tjänster. Delprojektets första syfte är att analysera om det finns sociala, ekonomiska och geografiska skillnader i användningen av digitala pensionsverktyg och hurdessa skillnader i sådant fall tar sig uttryck. Det andra syftet är att utvärdera om digitala pensionsverktyg påverkar användarnas pensionsbeslut, och om personer som använder digitala pensionsverktyg är bättre rustade för sin pension. Det första delprojektet väntas bidra med ökad förståelse för digitala klyftor på pensionsområdet. Det kan också ge insikter om hur pensionsverktyg kan anpassas och förbättras och därmed mildra potentiella ekonomiska ojämlikheter bland äldre. Projektet leds av Johannes Hagen.
Det andra delprojektet syftar till att förstå effekterna av ökad digitalisering på skatterapportering. Mer specifikt undersöker det hur nya rapporteringskrav för digitala plattformar påverkar olika typer av användare. Projeket fokuserar på om vissa grupper, såsom tillfälliga användare eller småföretag, avskräcks från att använda digitala plattformar i jämförelse med större företag ochmer frekventa användare. Dessutom utvärderar projektet hur effektiva dessa förändringar är, med tanke på möjligheten att minska skatteflykt, samtidigt som det också bedöms om det finns oväntade kostnader för småföretag och samhället i stort. Projektet leds av Andrea Schneider.
Om forskarna bakom projektet
Johannes Hagen är docent i nationalekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS). Han har en doktorsexamen i nationalekonomi från Uppsala universitet och bedriver forskning inom offentlig ekonomi, med särskilt fokus på pensioner och pensionssystem. Johannes är expert på det svenska pensionssystemet och deltar aktivt i debatten om det svenska pensionssystemet. Han är för närvarande ledamot i Insynsrådet för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), samt expert i regeringens utredning om nivån på den allmänna pensionsavgiften, som gör honom till en central röst i utvecklingen av framtidens pensionslösningar i Sverige. Johannes är engagerad i det Hamrin-finansierade projektet "Public Sector Digitalization: Innovations in Pension Data and Tax Reporting", där han analyserar användarbeteenden på pensionstjänsten minPension.
Andrea Schneider är docent i nationalekonomi vid Jönköping International Business School. Andrea disputerade i nationalekonomi vid Helmut Schmidt University of Hamburg. Hennes forskning fokuserar på offentlig ekonomi, särskilt på hur ökad digitalisering förändrar offentliga tjänster. Denna forskning är också en del av det Hamrin-finansierade projektet “Public Sector Digitalization: Innovations in Pension Data and Tax Reporting”. Den senaste tiden har Andrea forskat om digitaliseringens påverkan på pensions- och skattesystem. Andrea uppskattar att arbeta i tvärvetenskapliga forskningsteam, där olika kunskaper möts för att lösa viktiga samhällsutmaningar. Andrea vill bedriva samhällsrelevant forskning som bidrar till att förbättra samhället.
Jana Schütz är ny postdoktor i nationalekonomi vid Jönköping International Business School (JIBS). Hon disputerade i nationalekonomi vid Friedrich Schiller University Jena, Tyskland, i maj 2024. Hennes forskningsintressen omfattar offentlig ekonomi, experimentell ekonomi och politisk ekonomi. Genom experimentella enkätstudier har Jana bland annat undersat hur information påverkar individers politiska åsikter om pensioner och könsrelaterad ojämlikhet. På JIBS samarbetar hon med Johannes Hagen och Andrea Schneider i projektet "Public Sector Digitalization: Innovations in Pension Data and Tax Reporting". Jana bidrar till projektets pensionsdel, som syftar till att analysera vilka som använder minPension och hur detta påverkar deras pensionsbeslut.