Etableringens påverkan på små kommuner: hur stora arbetsgivare förändrar arbetsmarknaden och befolkningstillväxten
Etableringens påverkan på små kommuner: en studie om arbetsmarknad och befolkningstillväxt i spåren av stora företagsinvesteringar
Detta forskningsprojekt undersöker hur stora nyetableringar, som Northvolts batterifabrik i Skellefteå, påverkar arbetsmarknaden och befolkningsutvecklingen i små kommuner. Genom att analysera kompetensinflyttning och omflyttningar inom lokala sektorer söker projektet svar på frågan: Kan stora arbetsgivare verkligen rädda små kommuner, eller sker en omfördelning av arbetskraft som kan ha oväntade konsekvenser? Projektet leds av professor Charlotta Mellander och docenterna Sofia Wixe och Lina Bjerke vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
Syftet med projektet är att studera hur arbetsmarknaden och befolkningsutvecklingen i mindre kommuner som under de senaste åren fått en stor nyetablering i form av ett företag som erbjuder många arbetstillfällen i förhållande till kommunens storlek har påverkats. Ett av flera exempel är Northvolts etablering i Skellefteå som därmed blev hem till en av Europas största batterifabriker. När en etablering av detta slag tillkommer - i vilken utsträckning har då kompetens flyttat in till kommunen och bidragit till kommunens befolkningstillväxt, och i vilken utsträckning har förflyttningar gjorts från andra sektorer, till exempel kommunens offentliga sektor, till de nya privata arbetsgivarna? Frågan är viktig i en tid då mindre kommuner kämpar för att klara sig och större etableringar ses som en räddning. Men är det verkligen fallet?
Om forskarna bakom projektet
Charlotta Mellander är professor i nationalekonomi med inriktning mot regionalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Hon har ägnat de senaste 25 åren åt att försöka förstå varför vi vill bo på vissa platser, varför vi inte vill bo på vissa platser, samt hur detta i sin tur påverkar platsernas utveckling. Mellander är en av landets främsta experter på städer, kreativitet och regional utveckling. Hon har även varit tongivande i debatten om klyftan mellan stad och land. Hon är även en mycket efterfrågad talare.
Sofia Wixe är docent i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Hennes forskning berör frågor inom regional utveckling och arbetsmarknadsintegration, framförallt hur kunskap, kompetens och mångfald i den lokala miljön påverkar platsers, företags och personers (ekonomiska) utfall.
Lina Bjerke är docent i i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Hon har även en bakgrund som analytiker på Jordbruksverket och sammantaget kretsar hennes arbete kring regional utveckling med fokus på kompetensförsörjning och innovation ur ett stad- och landsbygdsperspektiv.