Kungliga Konsthögskolan i samarbete med The Hamrin Foundation
Draksådd: När konst möter industri i Ljungby
Vad händer när konstnärens arbete möter industrin? Emballator Lagan, en förpackningsindustri i Ljungby, har under det senaste året välkomnat konstnären Sara Ekholm Eriksson. I nära samspel med företagsmiljön och dess medarbetare har hon utvecklat ett konstprojekt som nu visas på fabriken och i dess närområde. Projektet, som kallas Draksådd, börjar i konstens och industrins gemensamma intressen för material och teknologi, men också i skillnader mellan produktionsprocess och syfte. När konstnärens arbete, som uttrycker en specifik form och ofta kräver tid och många omvägar, möter fabrikens seriella logik och effektivitet, uppstår en sammanstötning av olika världar och processer.
I Ljungby möter vi en platsspecifik utställning som vittnar om processer där fabrikens material blivit viktiga på nya sätt. En utställning där fabrikens plats och platsens historia framträder när konstverken förbinder sig med sagobygden Ljungbys berättartradition. Besökaren får följa med på ett strövtåg mellan fabriken, ett forntida gravfält några stenkast bort och fabrikens gamla övergivna kontor. I skarven mellan förflutenhet och framtid leder verken in oss på nya stigar. På utställningen visar filmaren och konstnären Marcus Harrling en film som dokumenterar Saras arbete.
Sara Ekholm Eriksson har på senare år rönt uppmärksamhet för sina poetiska och berättande materialundersökningar som utforskar spänningen, möjligheterna och återvändsgränderna i relationen mellan natur och kultur, materia och liv. Efter att hon examinerades från Kungl. Konsthögskolan 2022 har hon belönats med det prestigefulla Maria Bonnier-Dahlin stipendiet och ställt ut på bland annat Uppsala konstmuseum och Bonnier konsthall. Utställningen ingår i ett projekt på Kungl. Konsthögskolan i samarbete med Art Initiative och med stöd från The Hamrin Foundation.