Mot ekonomisk omvandling och resiliens inför globala påfrestningar: Lärdomar från dolda mästare i svenska regioner
Att stärka svensk industris konkurrenskraft i en tid av globala utmaningar: Lärdomar från Sveriges 'hidden champions'
Svensk tillverkningsindustri står inför allt större globala utmaningar, från pandemins effekter på värdekedjor till ökad protektionism, energiosäkerhet och klimatkrav. Projektet 'Towards economic transformation and resilience in the face of global pressures' utforskar hur Sveriges 'hidden champions' – mindre, ofta familjeägda företag – har lyckats bibehålla lönsamhet och konkurrenskraft genom dessa förändringar.
Den svenska ekonomin och i synnerhet tillverkningsindustrin står, likt andra exportberoende innovationsdrivna ekonomier, inför en mängd utmaningar. Dessa utmaningar inkluderar den globala pandemins effekter på värdekedjor, ökad protektionism och handelspolitik (såsom the Green New Deal och Kinas politik gentemot USA, Europa och Taiwan), samt konflikter och osäkerhet (exempelvis påverkan på energimarknaden orsakad av utvecklingen i Ryssland och Mellanöstern). Utöver detta finns ett akut behov av att hantera pågående klimatförändringar. Detta medför stora krav på företag att anpassa sig för att kunna bibehålla sin konkurrenskraft.
Projektet "Towards economic transformation and resilience in the face of global pressures: Lessons from Hidden Champions in Swedish regions" studerar hur företag och de regionala ekosystem i vilka de befinner sig möjliggör eller försvårar anpassning och förändring. Sättet att studera detta är att undersöka de företag som historiskt sett, och idag, varit särskilt duktiga på detta. Sådana exempel är s.k. ”hidden champions”, dvs relativt mindre företag, ofta men inte alltid familjeföretag, som lyckats bibehålla hög lönsamhet och konkurrenskraft under lång tid. Utan en förståelse för hur företag lyckas ställa om och bibehålla sin konkurrenskraft finns en stor risk att de åtgärder som vidtas från offentlig sida blir missriktade.
Om forskarna bakom projektet
Magnus Nilsson är docent i företagsekonomi med specialisering inom innovation och ställföreträdande föreståndare vid CIRCLE, Center för Innovationsforskning, vid Lunds universitet. Hans forskning fokuserar främst på innovation och dess roll i regionala och nationella system, företags och regioners omställningsförmåga, samt hur kunskapsflöden och tillit påverkar denna omställningsförmåga. Han har också lång erfarenhet av att arbeta i gränssnittet mellan akademisk forskning och praktisk tillämpning i policypraktik.
Markus Grillitsch är professor i ekonomisk geografi och föreståndare på CIRCLE Center för Innovationsforskning vid Lunds universitet. Markus har en bred bakgrund inom regional utveckling och innovationsforskning. Hans främsta forskningsintresse är att förstå transformationsprocesser i ett rumsligt sammanhang och hur de relaterar till ekonomiska, sociala och miljömässiga resultat. I detta syfte studerar han olika aspekter av mänskligt agerande, särskilt innovativt och institutionellt entreprenörskap samt ledarskap och deras samhälleliga konsekvenser.
För Nilsson och Grillitsch är samarbetet med Hamrin Foundation särskilt givande då det innebär att vi får arbeta direkt den typen av aktörer vi vanligtvis beforskar. De anser att detta går utöver den traditionella rollen mellan forskare och finansiär genom de olika aktiviteter och events som stiftelsen anordnar, den okomplicerade och konstruktiva dialogen samt den genuina nyfikenheten de möts av och själva upplever mellan oss forskare och stiftelsen. Detta bidrar både till att göra projektet bättre, mer stimulerande och meningsfullt, anser Nilsson och Grillitsch.