Hoppa till huvudinnehållet

TikTok-generationen: Ungas mediekonsumtion i en tid av digital desinformation

Foto från Arpad Czapp på unsplash

Vad är sant och falskt i flödet av information som unga får på TikTok?

Frågan är central i projektet TikTok-generationen: Ungas mediekonsumtion i en tid av digital desinformation, som Institutet för mediestudier påbörjar under 2025.

I dagens medielandskap är sociala medier den primära nyhetskällan för unga. Särskilt populär är videoplattformen Tiktok, som har vuxit explosionsartat på bara några år. Formatet är både kreativt och interaktivt och ger användarna möjlighet att kommunicera och ta del av information genom videoklipp, musik och text. Samtidigt är plattformen en central arena för spridning av både verifierad information och vilseledande innehåll.

Tre av fyra i Sverige som är födda på 00-talet använder TikTok, och varannan gör det dagligen. Trots denna snabba förändring saknas större studier i Sverige om innehållet på plattformen, hur unga använder den, och vilka källkritiska utmaningar som uppstår vid stora nyhetshändelser.

Med det här projektet vill Institutet för mediestudier bidra med ny forskningsbaserad kunskap om de demokratiska risker och möjligheter som det digitala medielandskapet innebär. Ett viktigt mål är också att resultaten ska vara relevanta för mediebranschen, med förhoppningen att de kan bidra till en starkare journalistisk närvaro på plattformar där unga medborgare befinner sig.

—"Vi är glada och stolta över att få möjligheten att genomföra det här projektet.  Vårt mål är att löpande publicera rapporter och seminarier"
Ulrika Beck-Friis, föreståndare för Institutet för mediestudier.

 

Projektet leds av docent Andreas Widholm, medieforskare vid Stockholms universitet och styrelsemedlem i Institutet för mediestudier. Han har lång erfarenhet av forskning inom journalistik och politisk kommunikation.

– Det finns ett stort behov av forskning om hur unga navigerar i informationsflödet under viktiga nyhetshändelser, vilka de litar på, och hur de bedömer olika källors trovärdighet. TikToks algoritmer är unika, men det finns få studier som har undersökt mekanismerna som styr spridningen av viralt innehåll på plattformen, säger Andreas Widholm.

Andreas widholm
Andreas Widholm

I forskargruppen ingår även fil.dr Torbjörn Rolandsson, medieforskare vid Roskilde universitet, samt fil.dr Rebecca Bengtsson-Lundin, medieforskare vid Umeå universitet. Torbjörns forskning är inriktad på hur ny teknologi förändrar förutsättningarna för mediebranschen och hur digitala plattformar används för att mäta användarbeteenden och interagera med mediekonsumenterna. Rebeccas forskning är inriktad på visuell kommunikation och medieetiska perspektiv på journalistikens utveckling.

Torbjörn Rolandsson
Torbjörn Rolandsson
Rebecca Bengtsson Lundin
Rebecca Bengtsson Lundin