För The Hamrin Foundation finns det ett tydligt före och efter 2023.
I juni 2023 fick The Hamrin Foundation en vd – den första utanför familjen sedan grundandet 1985. Vd:n heter Hanna Ståhl, och hon har det senaste året kastat sig in i en värld av familjestiftelser som hon visserligen har varit i kontakt med, men aldrig tidigare varit en del av.
– När Lovisa hörde av sig till mig var känslan att detta är ett jobb som det inte går att tacka nej till, då skulle jag ångra mig, säger Hanna Ståhl.
Hanna har 17 års erfarenhet från olika roller inom akademin. Hon har jobbat på Jönköping International Business School (JIBS), Jönköping University och Chalmers tekniska högskola, där hon var universitetsdirektör fram till tillträdet som vd för The Hamrin Foundation.
– Jag har nog egentligen gjort allt man kan göra inom den akademiska världen om man inte forskar eller undervisar, så jag kände mig klar. Samtidigt är jag väldigt tacksam och glad över att jag har så pass mycket erfarenhet från akademin och ett stort nätverk som jag kan aktivera när det behövs. Mycket av det jag tyckte var roligt med mina tidigare tjänster har jag fått ta med mig in i det här jobbet, säger hon.
Struktur och samarbeten Det senaste året har Hanna lagt mycket av sin tid på att lära känna stiftelsen och de pågående projekten. Hon har också jobbat med att få strukturer på plats, exempelvis genom att ta fram avtalsmallar och få ner regelverk på pränt. Allt ska ut på hemsidan, så att det blir än tydligare för forskare och andra som vill komma i kontakt med stiftelsen hur man går till väga och vilka typer av projekt som beviljas medel.
– Jag har också ägnat tid åt att bygga samarbeten med andra familjestiftelser, för det var inte så utvecklat när jag kom hit. Min uppfattning är att många stiftelser jobbar ganska isolerat. Här har vi försökt att komma ut och besöka andra, så att vi kan lära av varandra och på sikt också kunna driva och finansiera projekt tillsammans, säger Hanna Ståhl.
Projekt som bidrar till förflyttning The Hamrin Foundation vill genom anslagen beröra samhälle, akademi och näringsliv och utmana etablerade sanningar och ge fler perspektiv på vår samtid. Hanna Ståhl berättar om två nu pågående större samarbetsprojekt som på olika sätt kan bidra till den förflyttningen:
– När vi letar projekt eller samarbeten är det viktigt för oss att det kommer samhället och människor till nytta. Vi har ett pågående samarbete med Art Initiative på Handelshögskolan i Stockholm och har precis inlett ett samarbete med samverkansplattformen Medier & demokrati på Lindholmen Science Park, där vi snart kommer att lansera spännande gemensamma projekt med fokus på medier, kommunikation och demokrati.
Vill vara personliga Framåt vill Hanna fördjupa sina egna kunskaper om den moderna media- och kommunikationsforskningen, som ligger nära stiftelsens stadgar. Även forskningsprojekt och samarbeten som kan kopplas till framstående miljöer inom konst och industri, där fokus inte är att leverera svar utan väcka frågor och aktivera betraktaren, är högt prioriterade framåt.
– Vi vill satsa på människor vi tror på – excellenta forskare med personligt driv och integritet, utmärkta ledare och professionella. Givet vår storlek kan vi vara snabba från idé till beslut. Vår styrka ligger i att vi kan vara personliga, säger Hanna och fortsätter:
– Sedan hoppas vi i förlängningen att våra samarbetspartners ska hitta varandra. Det hade varit superroligt om vi kunde vara med och skapa möten som resulterar i korsbefruktningar och tvärvetenskapliga samarbetsprojekt.